Dietoloqdan yaşıl çaydan həddən artıq istifadənin fəsadları haqqında XƏBƏRDARLIQ

Tarix: 28-09-2021, 13:31 / Oxunub: 3680
Dietoloqdan yaşıl çaydan həddən artıq istifadənin fəsadları haqqında XƏBƏRDARLIQ
Yaşıl çay faydalı tonuslaşdırıcı içkilərin ən yaxşısıdır, lakin ondan həddən artıq çox istifadə etdikdə bir sıra risklər meydana çıxa bilər.
 
Bu barədə tanınmış dietoloq Svetlana Fus sentyabrın 27-də özünün İnstagram səhifəsində yazıb.
 
Mütəxəssisin sözlərinə görə, yaşıl çay "tərkibində olan bioloji aktiv maddələr və antioksidantlar, B1, B2, P, PP vitaminləri, efir yağları, mineral duzlar, tanin, kofein maddələri hesabına faydalıdır. Yaşıl çayın ən mühüm cəhəti təbii antioksidant olmasıdır, o, orqanizmi toksinlərdən təmizləyir və bakterisid təsir göstərir".
 
Eyni zamanda içkinin mənfi cəhətləri də var.
 
"Hamiləlik zamanı yaşıl çaydan qədərində istifadə etmək lazımdır və güclü cövhər etmək olmaz. Bu çay fol turşusunun məninsənilməsinə mane olur və tərkibində çoxlu kofein var. Çayı litrlərlə içmək lazım deyil, çünki tərkibində olan aşılayıcı maddələrin (tanin) çoxluğundan orqanizmdə dəmir balansı pozula bilər. Bundan əlavə, tanin maddəsinin çoxlu miqdarı qidadan maqnezium və kalsiumun mənimsənilməsinə maneçilik törədir. Ona görə də yaxşı olardı ki, yaşıl çayı yemək zamanı deyil, yeməkdən sonra içəsiniz. Bunu qadınlar aybaşı və hamiləlik zamanı yadda saxlamalı və uşaqlara da izah etməlidir. Çayın tərkibində olan tanin selikli qişanı qıcıqlandırır, ona görə də mədə və 12-barmaq bağırsağın xora xəstəliklərində ondan kənar durmaq yaxşıdır.
Tərkibində kofein olduğuna görə qlaukomada, hipertoniya xəstəliyində bu çaydan istifadə etmək məsləhət görülmür" - dietoloq Fus məlumat verir.
 
İyun ayında dietoloq yaşıl çaydan istifadənin arıqlamağa kömək etməsi fikrini təkzib etmişdi. Fus deyib ki, çaydan çox istifadə edilməsi nəticəsində orqanizmdən yağlar deyil, maye ifraz edilir.


Axtarış
Xəbər lenti
Reklam